De Verantwoordelijkheid van de WiFi Specialist

Beheert u het Wi-Fi-netwerk op uw werkplek? Naarmate we 2023 ingaan, is het belangrijk voor bedrijven om op de hoogte te blijven van de beste cybersecurity praktijken. De groei en ontwikkeling van technologie gaan steeds sneller, dus het is van cruciaal belang dat uw netwerk veilig en beschermd is tegen cyberaanvallen.

In dit artikel bespreken we concrete strategieën om uw Wi-Fi-netwerk veilig en beveiligd te houden met behulp van https://dewifispecialist.nl/.

Standaard Gebruikersnaam en Wachtwoord Wijzigen

Veel routers worden geleverd met eenvoudige standaard gebruikersnamen en wachtwoorden, zoals “admin” en “wachtwoord”, die gemakkelijk door hackers kunnen worden misbruikt. Zodra een hacker toegang heeft tot uw router, kunnen ze netwerkinstellingen wijzigen en mogelijk toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens.

Om de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord van uw router te wijzigen, moet u eerst toegang krijgen tot de webinterface van de router. Dit gebeurt meestal door een webbrowser te openen en het IP-adres van de router in de adresbalk in te voeren (het standaard IP-adres wordt meestal vermeld in de handleiding van de router of op de website van de fabrikant). Nadat u bent ingelogd, kunt u de instellingenpagina van de router openen en de standaard inloggegevens wijzigen.

De Router op een Veilige Locatie Bewaren

Bewaar de fysieke router en andere netwerkapparaten achter slot en grendel om onbevoegde toegang en mogelijk knoeien te voorkomen. Dit is idealiter een afgesloten kast of de serverruimte.

Regelmatige Firmware-updates van de Router

Routerfirmware is de ingebedde software die op uw router draait. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om bugs te repareren, de prestaties te verbeteren en beveiligingskwetsbaarheden te patchen.

Controleer minstens maandelijks op beschikbare updates en pas deze toe om uw routerfirmware up-to-date te houden. Idealiter moeten deze updates automatisch kunnen worden uitgevoerd.

Een Netwerkfirewall en VPN Gebruiken

Een firewall is een software- of hardwareoplossing die helpt uw netwerk te beschermen tegen onbevoegde toegang door inkomend en uitgaand verkeer te reguleren. Een VPN (Virtual Private Network) stelt u in staat een beveiligde verbinding met een ander netwerk via het internet te maken, zodat u op afstand toegang kunt krijgen tot de bronnen van het netwerk. Dit biedt een extra beveiligingslaag om uw netwerk en uw gegevens te beschermen.

Wi-Fi Penetratietesten Uitvoeren

Wi-Fi Penetratietesten is het proces van het testen van uw draadloze netwerkbeveiliging door een cyberaanval tegen het netwerk te simuleren. Voer deze jaarlijks uit en na het aanbrengen van grote wijzigingen aan uw Wi-Fi-infrastructuur.

Hiermee kunt u eventuele kwetsbaarheden in uw netwerk identificeren, zodat u stappen kunt ondernemen om deze te verhelpen. Het uitvoeren van een pen-test is een complexe taak en moet alleen worden gedaan door een cybersecurity professional. Overweeg het inhuren van een cybersecuritybedrijf of een beheerde IT-serviceprovider.

Snelle Bonus Tips:

Gebruik WPA3-encryptie: WPA3 is het nieuwste en veiligste Wi-Fi-beveiligingsprotocol dat beschikbaar is. Het biedt sterkere encryptie en betere bescherming tegen hackpogingen in vergelijking met WPA2. Zorg ervoor dat uw Wi-Fi-apparaten WPA3 gebruiken. Zo niet, dan is het investeren in nieuwe apparatuur wellicht noodzakelijk.

Gebruik een apart draadloos netwerk voor gasttoegang: Bezoekers van het kantoor zijn waarschijnlijker onbetrouwbaar. Het is dus een goed idee om een apart draadloos netwerk op te zetten voor gasten die internettoegang nodig hebben. Dit houdt uw interne netwerk en gegevens veiliger en gescheiden.

Schakel externe beheer uit: Tenzij het absoluut noodzakelijk is, is het het beste om externe beheer van uw router uit te schakelen. Dit helpt te voorkomen dat aanvallers via het internet toegang krijgen tot uw router.

Monitor regelmatig de netwerkactiviteit: Houd een oogje in het zeil op de activiteit van uw netwerk door logs te monitoren en netwerkmonitoringtools te gebruiken. Dit zal u helpen om eventuele verdachte activiteiten op uw netwerk te detecteren en aan te pakken.

Gebruik draadloze indringingsdetectie- en -preventiesystemen (WIDS/WIPS): WIDS en WIPS zijn gespecialiseerde systemen die zijn ontworpen om draadloze indringingen te detecteren en te voorkomen. Ze kunnen helpen om rogue access points te identificeren, draadloze spoofing, man-in-the-middle-aanvallen en andere Wi-Fi-dreigingen te voorkomen.

Train uw medewerkers: Uw medewerkers spelen een cruciale rol in de netwerkbeveiliging. Zorg ervoor dat ze zich bewust zijn van het belang van cybersecurity en herhaaldelijk getraind worden in hoe verdachte activiteiten te herkennen en te rapporteren.

Heb een incidentresponsplan klaar: In het geval van een beveiligingsbreuk is het essentieel om een plan te hebben voor hoe te reageren. Dit plan moet het identificeren van de omvang van het incident, het beheersen van het probleem en stappen om te voorkomen dat het in de toekomst opnieuw gebeurt, omvatten.

Gebruik tweefactorauthenticatie: Tweefactorauthenticatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe door gebruikers te verplichten twee vormen van authenticatie te verstrekken, zoals een wachtwoord en een vingerafdruk, om toegang te krijgen tot het netwerk. Dit maakt het veel moeilijker voor een aanvaller om toegang te verkrijgen.

Bron: De Wifi Specialist